Als startpositie worden vijf basisprincipes vooropgesteld die het kader vormen voor de toekomstoriëntatie van de steenweg. Deze basisprincipes steunen op actuele Vlaamse en provinciale beleidslijnen. Ze zijn de primaire sturende hefbomen om tot een adequaat, leefbaar en economisch interessant detailhandelsbeleid te komen. Deze vijf basisprincipes zijn:
- Open ruimte te behouden, versterken en herwaarderen
- Een gezonde en duurzame balans tussen kernwinkel- en perifere ontwikkeling langs de steenweg te garanderen
- Het optimaal multimodaal functioneren van steenwegen
- Verwervingsmogelijkheden (zowel horizontaal als verticaal) als basis: zoeken naar synergie
- Klimaatbestendigheid voor nieuwe ontwikkelingen
De reconversie van steenwegen bestaat uit een bundeling van verschillende stappen:
STAP 1: De steenweg in kaart: van analyse naar segmenten
STAP 2: De wegcategorie: classificatie van segmenten
STAP 3: Categorieën onder de loep
STAP 4: Zoeken naar mogelijke clusterzones voor retail
STAP 5: Kiezen is winnen: aanwijzen ontwikkelingsperspectieven
De eerste stap voor een leefbare steenweg, is zicht krijgen op de actuele situatie. Een nieuwe inkleuring op ruimtelijk én economisch vlak vertrekt niet van een wit blad. Onze Vlaamse steenwegen hebben al een hele geschiedenis achter de rug die het uitzicht van vandaag heeft bepaald. Hier zullen we kijken wie invloed heeft op het functioneren van de steenweg, op de omliggende bebouwing en functies. Ook zal er een blik geworpen worden op WAT we zien op de steenweg.
Vergelijkbare segmenten worden gebundeld in categorieën. Er zijn zes hoofdcategorieën, gedefinieerd op basis van geteste parameters. Op die manier wordt een (vereenvoudigd) beeld van zowel de diversiteit van de segmenten als gemeenschappelijkheden ervan weergegeven. De opdeling naar categorieën gebeurt op basis van de belangrijkste ruimtelijke kenmerken van de segmenten, bestemmingen, morfologie en aanwezige functies.
De hoofdcategorieën zijn daarna verder opgedeeld in subcategorieën gebaseerd op de (ruime) morfologie en aanwezige functies.
Bij de derde stap zal men per categorie een SWOT-analyse opmaken, waarbij drie projectthema’s de analyse structureren: ruimte, economie/detailhandel en mobiliteit. Om de steenweg te saneren moeten we evalueren welke bestaande of nieuwe ontwikkelbare sites in aanmerking kunnen komen voor herlocalisatie van detailhandel.
Stap vijf bestaat uit het aanwijzen van welk vooropgesteld ontwikkelingsperspectief er bij welke zone komt. Het gebied zal bestaan uit: ‘no go zones’, ‘winkelarme zones’, ‘clusterzones’ en ‘winkelrijke zones’.