De ruimtelijke structuur van de stedelijke regio Kortrijk wordt gekenmerkt door een polycentrisch verstedelijkte regio, een soort 'laddervormige' structuur met de Leie en de E17 en met tussenliggende stedelijke dwarsverbanden. Omdat voor vele van zo'n stedelijke regio's de planningsprocessen en afbakeningsgrenzen worden overschrijden, is er in 2012 beslist om als specifiek thema "stadsregio's" een bijkomende oproep voor strategische projecten te lanceren. Het strategisch project REKOVER kadert in die bijkomende oproep. Het project beoogt de stadsregio Kortrijk onder de loep te nemen vanuit de invalshoek "openbaar vervoer". Vandaar de naam van het strategisch project REKOVER, Regio Kortrijk & Openbaar Vervoer.
CONTREI wordt uitgerold in Zuid-West-Vlaanderen, regio van 13 steden en gemeenten, deel van het stedelijk netwerk op Vlaams niveau 'Kortrijk-Roeselare-Menen-Waregem' en van het grensoverschrijdend stedelijk netwerk Rijsel-Kortrijk-Roubaix, Tourcoing-Moeskroen.
CONTREI zal werken op drie schaalniveaus:
1) Grensoverschrijdend: Zuid-West-Vlaanderen is deel van het grensoverschrijdend stedelijk netwerk, de bundeling van de drie regionale armaturen (water, weg en spoor) en een schakel tussen de rest van Vlaanderen, Frankrijk en Wallonië. Voor deze armaturen werken bovenlokale investeringen als hefboom om de lokale kwaliteiten te verbeteren.
CONTREI focust op regionale acties met ook een grensoverschrijdende impact. Via samenwerking en afstemming wensen ze de regionale krachtlijnen ook grensoverschrijdend doorwerking te geven.
2) Regionaal: De regionale visie wordt geconcretiseerd in een regionaal actieprogramma. CONTREI beoogt niet de uitwerking van dit volledige actieprogramma, maar focust op uitvoering van acties met:
- grote regionale meerwaarde
- belang voor de bovenlokale en lokale partners
- geïntegreerde aanpak en samenwerking
- focus op vernieuwende thema's en realisatiegerichtheid
Bij de opstart van het strategisch project zal er focus gelegd worden op zeven regionale acties:
I) De concrete uitwerking van regionale ontwikkelingspolen; luchthaven Kortrijk-Wevelgem en Ter Biest, Hoog-Kortrijk, Kortrijk-Oost, Kortrijk-Noord en Waregem-Zuid
II) Complex project K-R8
III) Complex project voor de opwaardering van het kanaal Bossuit-Kortrijk
IV) Inbedding van basisbereikbaarheid in het ruimtelijk kader
V) Activerings- en herstructureringsstrategie voor (watergebonden) bedrijvigheid in de regio
VI) Uitwerken van 'activeren van productieve landschappen'
VII) Onderzoek en visievorming kleinhandel in de regio en omgeving
3) Lokaal: Bij de geïntegreerde aanpak wordt de uitvoering van een aantal lokale interventies en acties met een regionale relevantie meegenomen. Zo wordt er naast een top-down benadering ook ruimte gecreëerd om samen met bovenlokale partners een bottom-up beleid te voeren. Deze lokale projecten worden als pilootprojecten verankerd onder de lopende regionale acties.
Door in te spelen op deze doelstellingen kan een win-win-situatie ontstaan in functie van de duurzame ontwikkelingsperspectieven van zowel het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen, het Mobiliteitsplan Vlaanderen als een inbreng in het toekomstig Beleidsplan Ruimte Vlaanderen. Een geïntegreerde aanpak op verschillende niveaus staat dus voorop.