De Hoge Kempen is met zijn natuur- en bosgebied (meer dan 10.000 hectare), éen van de grootste Limburgse grote landschappelijke eenheden (GLE). In de kern van dit groene gebied bevindt zich een gebied van meer dan 6.000 hectare, het Nationaal Park Hoge Kempen. Vanwege zijn omvang is het tevens het grootste natuurreservaat van Vlaanderen. De ambities werden verruimd met de doelstelling om het Park te verdubbelen.
In een eerste fase werd het strategisch project 'Heel de Hoge Kempen' gestart. Dit project had als doel om de Hoge Kempen weer tot een geheel te maken en te 'helen'. Het aanpakken van de versnippering en storende activiteiten (enclaves) waren prioritair. In 2002 was er reeds een aanloop naar het masterplan voor het Nationaal Park Hoge Kempen. Via het strategisch project wilde men, naast het verder realiseren van het masterplan, de (bijkomende) ruimtelijke uitdagingen detecteren, realiseren en terug in verband brengen met het globale kader van de Hoge Kempen. Daarbij werd er aandacht geschonken aan de functionele verwevenheid met de onmiddelijke omgeving en werd gezocht naar een naadloze afstemming op de lopende planningsprocessen.
De tweede subsidieperiode van het strategisch project 'Hoge Kempen Verankerd' bouwde verder op de eerste periode. Dit strategisch project werd opgezet met als doel een sturende en coördinerende rol te spelen in de diverse lopende of op te starten ruimtelijke processen en discussies. Via het project heeft men een rol gespeeld in het ruimtelijk discours dat door Ruimte Vlaanderen via T.OP (territoriale herontwikkeling) gevoerd werd. Onder het motto 'RE-MINE' werd nagedacht over drie complementaire landschappen: multi-productielandschappen, brede verblijfslandschappen en duurzame energielandschappen. Deze thema's moesten een verruiming teweeg te brengen in het ruimtelijk denken over de Hoge Kempen.
De doelstellingen van het project 'Hoge Kempen Verankerd' kunnen als volgt worden samengevat:
1. Een bijdrage leveren aan de buitengebied-doelstellingen van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen, zoals "het vrijwaren van het buitengebied voor de essentiële functies" en "het tegengaan van de versnippering van het buitengebied" daar twee voorbeelden van zijn.
2. Een bijdrage leveren aan ontwikkelingsperspectieven zoals opgenomen in het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen, namelijk de natuurlijke structuur, de nederzettingsstructuur, het landschap, recreatie en toerisme en waterwinning en ontginning.
3. Een voorbeeld- en signaalfunctie waarmaken, waarbij de Hoge Kempen haar rol als 'proeftuin' voor gebiedsintegrerend beleid ten volle wil benutten en wil bijdragen aan het aanscherpen van het begrippenkader rond nationale parken, landschapsparken, regionale landschappen en aanverwante gebiedssconcepten in Vlaanderen.