Tijdens het verloop van het project 'bebouwd perifeer landschap' duidden de samenwerkende gemeenten zes prioritaire thema's aan. Deze thema's zijn hernieuwbare energie, kernversterking, de kasteeldomeinen, de groene villawijken, bedrijvigheid en detailhandel en de open ruimte. Hiervoor werden verschillende stuur-, project-, en expertengroepen samengesteld, die met een duidelijke communicatie rond de verschillende thema's werkten. De coördinatie van het project werd sterk ondersteund door de projectcoördinator die op zijn beurt de gemeenten en het project op inhoudelijk en project- en procesmatig vlak ondersteunde.
Uit deze samenwerking volgde de opmaak van toolkits. Per thema werd een toolkit ontwikkeld die een intergemeentelijke visie en doelstellingen vastlegt. De toolkits zijn instrumenten die geen rechtstreekse juridische verankering kennen, maar fungeren als een soort ‘gereedschapskist’ waarin kan nagegaan worden welk gereedschap het beste gebruikt kan worden voor een bepaalde handeling. De werking met toolkits legt aan de gemeentebesturen geen eenduidige oplossing op, maar biedt hen wel de mogelijkheid om op een flexibele manier te kiezen voor wat het best binnen de gemeentelijke visie past.
Een toolkit bestaat uit vier luiken:
- een intergemeentelijke visie voor het thema in kwestie
- de toe te passen instrumenten om de visie te realiseren
- een selectie van wervende voorbeelden
- de uitwerking van testcases
De belangrijkste realisatie tijdens de eerste subsidieperiode betreft de overeenstemming die de partners vonden rond de cruciale thema's in het project. Dit betekent dat de partners de visie en instrumenten gemeenschappelijk uitwerken. De thema's kregen vorm bij aanvang van het project en dit op basis van vier principes: 1) een aaneengesloten, open, groene onderligger als basis, 2) kernen die onderling verbonden zijn, 3) woonparken als onderdeel van de groenstructuur en 4) performante, duurzame bedrijventerreinen. Deze vier principes vormen de verbinding tussen de eigenlijke toolkits en het ruimere kader van het bebouwd perifeer landschap.
Het strategisch project 'De groene zes' stelde in november 2017 een nieuw actieplan op dat de globale planning voor 2018 uiteenzette. Het bevat een overzicht van de nieuwe acties en werkzaamheden die op touw zullen gezet worden. Deze planning is echter geen rigide instrument aangezien het dynamische samenwerkingsverband het mogelijk maakt om nieuwe acties toe te voegen. Daarnaast is er regelmatig overleg tussen de verschillende betrokken partijen om het project verder vorm te geven en de doorwerking in de gemeentebesturen te garanderen.
Het eerste spoor werkt een gebiedsgerichte langetermijnvisie uit. Open ruimte is het laatste van de zes prioritaire thema’s waarvoor een visie zal ontwikkeld worden. Omdat de open ruimtestructuur in ‘de groene zes’ van structureel belang is, moet dit thema een verbindende functie hebben naar de andere thema’s die reeds tijdens de eerste programmaperiode behandeld zijn. De rode draad doorheen deze visieontwikkeling is het tegengaan van de versnippering van de groenstructuren.
Spoor twee concretiseert de projecten op het terrein die gebaseerd zijn op de visie die ‘de groene zes’ uittekende rond de zes thema’s. Prioritair wordt er ingezet op projecten die de verschillende toolkits verweven en integreren.
Bij het derde spoor wordt er actief ingezet op een gedegen overlegstructuur tussen actoren. Een uitwerking van de doorgedreven samenwerking is het opzetten van een intergemeentelijk kennisplatform. Dit platform fungeert voor de gemeenten als een uitgebreide inspiratiebibliotheek en tegelijk als een digitaal overlegplatform waar kennis kan uitgewisseld worden. Het platform krijgt geleidelijk aan inhoudelijk vorm. Daarnaast is ook gerichte communicatie over de projecten naar een breder publiek noodzakelijk. De brochure van de kasteeldomeinen die ‘de groene zes’ in 2016 lanceerde, is een goed voorbeeld van hoe communicatie naar eigenaars, projectontwikkelaars, notarissen en immomakelaars kan gebeuren. De brochure was een eenvoudige vertaling van de visie die in de toolkit werd uitgewerkt. Eenzelfde traject volgt voor woonparken, waar in 2018 sterker ingezet zal worden op sensibilisering rond wonen in het parklandschap.
Het vierde en laatste spoor focust zich doorheen het hele traject op de communicatie tussen de verschillende partners en de communicatie naar burgers toe. De uitvoering van de visie zoals uitgewerkt in de toolkits in het gemeentelijk beleid, kan immers ook impact hebben op de burgers.
De primaire focus ligt in 2018 op de opmaak van een visie rond open ruimte en de uitvoering van de toolkit Woonparken. De toolkit schuift vier categorieën van woonparken naar voor, elk met hun eigen randvoorwaarden afhankelijk van het type woonpark maar de huidige wetgeving voorziet enkel één bestemming voor woonparkgebied, waardoor een gedifferentieerd beleid in de praktijk niet mogelijk is. De gemeenten willen daarom werk maken van de juridische verankering van de principes uit de toolkits in een intergemeentelijk RUP. Daarnaast wil men met een brochure de kwaliteiten van wonen in parklandschap in de verf zetten. Deze brochure vormt het snijpunt tussen het thema woonparken en open ruimte. Met de brochure wil men de kwaliteiten van het parklandschap in de kijker zetten, alsook sensibiliseren rond het belang van groenstructuren.