Nieuwsoverzicht

Prijs Publieke Ruimte 2014

20.02.2014

RivierPark Maasvallei

Op 5 februari werd op het Congres Publieke Ruimte de jaarlijkse Prijs Publieke Ruimte uitgereikt. De prijs ging naar het RivierPark Maasvallei, een realisatie van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland, dat de prijs al een keer won. Met deze onderscheiding wil Steunpunt Straten gemeentebesturen en private bouwheren aanmoedigen om werk te maken van kwaliteitsvolle openbare ruimten.

Met de jaarlijkse Prijs Publieke Ruimte wil Steunpunt Straten gemeentebesturen en private bouwheren aanmoedigen om meer werk te maken van kwaliteitsvolle openbare ruimten. Dit jaar werden 59 projecten ingediend. Een jury van acht onafhankelijke experts nomineerde er vijf voor de Prijs Publieke Ruimte 2014: De Keyserlei (Antwerpen), de Markt (Assenede), Walking Madou (Brussel), het Emile Braunplein (Gent) en de huisstijl voor het Rivierpark Maasvallei in de Limburgse Maasgemeenten.

Dat laatste project is een buitenbeentje. Niet enkel omdat het afwijkt van de traditionele straten en pleinen, maar ook omdat de initiatiefnemer geen openbaar bestuur maar een vzw is. De jury waardeert de succesvolle samenwerking tussen een brede waaier aan betrokken partners uit de publieke, private en non-profit sector. Voor het project hebben vijf samenwerkende Maaslandse gemeenten veelal kleinschalige ingrepen uitgevoerd die tot een samenhangend geheel op regionaal niveau hebben geleid. Het toepassen van een huisstijl op regionale schaal versterkt de identiteit van het landschap over de landsgrenzen heen.

Tenslotte waardeert de jury ook de nadrukkelijke keuze voor streekeigen en milieubewuste (bouw)materialen. Juryvoorzitter Jan Vilain vat het eindverdict in één zin samen: 'Het project is een trendsetter en heeft in alle opzichten een hoge maatschappelijke relevantie'Ga naar het volledige nieuwsoverzicht